Wat verandert er
in je lichaam na je 50e

We maken allemaal veranderingen mee in de verschillende levensfases en dat is eigenlijk heel gewoon. Hoewel de een hier meer mee te maken heeft dan de ander, kan het toch zo zijn dat jij hier het een en ander van zou kunnen merken. Wat verandert er eigenlijk in ons lichaam als we de vijftig eenmaal gepasseerd zijn? Wij gaan het je vertellen, want zo weet jij precies waar jij rekening mee kunt houden en waar je op kunt letten.

De hersenfunctie kan verhogen

Je zult het misschien niet geloven, maar als je de 50 eenmaal gepasseerd bent kan de hersenfunctie even een piek doormaken. Je kunt hierbij denken aan het denkvermogen van de tijd toen je nog een twintiger was, maar ook kan deze rond je 55ste levensjaar een klein beetje afnemen. Hier hoef jij je absoluut geen zorgen over te maken. De hersenfunctie kan erg goed blijven tot aan je zeventigste levensjaar, vooral als je voldoende groenten en fruit nuttigt.

Het reukvermogen kan minder worden

Het reukvermogen kan enigszins afnemen als je de 50 bent gepasseerd. Dit heeft te maken met een verminderde slijmproductie, waardoor geuren minder lang zullen blijven hangen in je neus. Men zegt ook wel dat je op je zeventigste levensjaar geuren niet echt meer kunt onderscheiden of zelfs herkennen.

Smaken kunnen minder sterk zijn

Als we eenmaal ouder worden kan de smaak in onze mond enigszins afnemen. De smaakpapillen in onze mond beginnen namelijk iets langzamer te werken, hoewel dat niet betekend dat je niets meer kunt proeven. Doordat de smaak verandert, kan het wel zo zijn dat je sommige voedingsmiddelen op deze leeftijd echt wel lekker gaat vinden.

De pijngrens verandert

Je pijngrens kan flink veranderen na je 50ste, want deze kan namelijk behoorlijk wat hoger worden. Je herkent pijnen op later leeftijd misschien iets minder snel, dit is alleen niet handig als je echt gewond geraakt bent.

Het behouden van sterke spieren

Misschien denk je hier niet echt over na, maar het behouden van je spieren is best een klus. Deze kan namelijk langzaamaan wat zwakker worden als je ouder wordt, waardoor het belangrijk is hier mee aan de slag te gaan. Je zou kunnen gaan sporten en krachttrainingen doen om je spieren sterk te houden. Je zou anders te maken kunnen krijgen met krachtverlies en dat is natuurlijk niet heel prettig.