Waarom krimp je als je ouder wordt?

Gezond ouder worden willen we allemaal, maar we vragen ons wel af hoe je nu eigenlijk echt gezond oud kunt worden. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, als jij je bedenkt dat je geen last wilt krijgen van vervelende kwaaltjes. Natuurlijk willen we allemaal op een prettige manier oud worden en het liefste zo gezond mogelijk. Hoewel we dit niet volledig in de hand hebben, kunnen we toch wel een aantal dingen doen om gezonder oud te worden. Wij gaan je een aantal goede tips meegeven, zodat jij precies weet waar je op kunt letten.

Krimpen is niet leeftijdsgebonden

Het klinkt misschien wel gek, maar krimpen is echter niet leeftijdsgebonden. Het kan wel zo zijn dat je dit pas echt door krijgt als je ouder wordt. Dagelijks hebben we te maken met het veranderen van de lengte, al klinkt dat een beetje gek

Waardoor krimpen we?

Er zit een soort van vloeistof tussen de wervels in onze rug, deze vloeistof wordt als het ware weg geperst. Dit heeft te maken met de druk die je ruggenwervels geven, waardoor je kunt gaan krimpen. Wist je dat je na een nacht slapen weer terug bent op je eigen lengte?

Er komt een moment dat je definitief gaat krimpen

Als je ouder wordt zul je merken dat je ook daadwerkelijk definitief gaat krimpen. Het kraakbeen in de wervelkolom gaat namelijk veranderen na je 50ste. De wervels die vast zitten aan de wervelkolom gaan steeds een beetje dichter op elkaar zitten, waardoor de wervels zwakker worden. Dit laatste zorgt ervoor dat er minder botweefsel gemaakt zal gaan worden. Al deze dingen bij elkaar opgeteld zul je dan wel acht centimeter kunnen krimpen als je ouder wordt.

Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen?

Niet iedereen zal snel krimpen, maar na een onderzoek blijkt wel dat dames iets sneller kunnen krimpen dan mannen. Mannen hebben nu eenmaal meer spiermassa dan vrouwen, maar mannen behouden ook langer hun botten. Het geslacht speelt niet per se een rol, want hoe je gezondheid is speelt een belangrijke rol.

Genetische of toch niet?

Wat veel mensen niet weten is, dat krimpen wel te maken heeft met een genetische aanleg. Als je familie niet echt gekrompen is bij het ouder worden, zul jij dit ook niet echt hebben. Er is overigens geen garantie te bieden, want ieder lichaam is echter verschillend. Je kunt krimpen ook niet tegen houden of hier iets tegen doen. Wist je dat er een onderzoek geweest is, waaruit blijkt dat hooggeschoolde mensen in een grote stad minder snel krimpen?